Hallå i sommaren! Alltså, kulning är fett hett just nu. Så många som anmäler sig, känns väldigt fint. Eftersom trycket är så stort har jag lagt till ytterligare ett datum vid Sigridslund – söndagen den 20 september. Välkommen att anmäla dig! Och ni är ett gäng som önskar en till kurs i Uppsala också, jag hoppas att kunna sy ihop ett datum att presentera i början av augusti när semesterfolket är tillbaka. Alla mina aktuella kulningskurser hittar du här >>
Sommarledighet stundar
Jag håller på att knyta ihop säcken inför mina sommarlediga veckor. Eller nja, riktigt ledig blir jag inte. En kurs dyker upp mitt i och sen är ju livet som frilans och egenföretagare som det är. Omöjligt att släppa allt och inte bry sig. I alla fall funkar det så för mig. Däremot kommer jag inte kötta på som vanligt eftersom jag verkligen behöver vara ledig. Nöjer mig med att göra minsta insats för att hålla skutan flytande. Och det känns helt okej.
Konserter med Irmelin
Jag kommer göra två konserter med min vokaltrio Irmelin som är publika. En i Mora, Dalarna och en vid Sigridslunds Café & Handelsbod, mitt i Sörmland. Man behöver boka biljetter till konserterna för att vara säker på att få plats då publikantalet är begränsat. Mer info om konserterna finns här >>
När hösten tar vid
När sommaren är över går jag in i en intensiv arbetsperiod. Jag kommer turnera för Scenkonst Sörmland tillsammans med gitarristen Simon Stålspets och hålla kulningskurser om vartannat. Sen undervisar jag i folklig sång vid Eric Sahlström Institutet i Uppland. Och förhoppningsvis startar jag, i någon form, igång min kör i Gnesta. Plus att jag ska jobba med ännu ett projekt för Scenkonst Sörmland. Till det kommer röstyogautbildningen med tillhörande praktik. Jamen ni hör ju – min höst är klappad och klar! Och det känns så fint. Efter vårens turbulens är jag så tacksam över att hösten känns något tryggare. Konserter blir det inte jättemånga av men så får det vara. Det finns en tid för allt.
Kulning och folklig sång från mig framfört solo i filmprojektet HÄRIFRÅN – på sju minuter hinner man ändå en del!
Jag vill berätta om filminspelningen som ägde rum här hemma hos mig i Smedsta i början av april. Då när våren var som nyast och påskhelgen stod för dörren. Jag vill berätta om bakgrunden till sångerna jag sjunger i filmen och om hur fint det är att jobba ihop med andra som har brinn och driv i sina yrkesroller.
Kulning och folklig sång. Filmprojektet HÄRIFRÅN.
Projektets fokus är sörmländska artister som presenteras i ett hemma-hos-format, avskalat och personligt. Jag fick frågan i slutet av mars från Scenkonst Sörmland om att vara med. Då stod det klart att livescenerna runt om i Sverige i princip stängde ned sin verksamhet pga. Coronaviruset. Så himla flott erbjudande att få när jobbavbokningarna duggade tätt – jag blev väldigt glad och tackade såklart ja!
Tidig morgon
Dagen för själva inspelningen klev jag upp i ottan. Vi skulle börja jobba vid 9-rycket men jag ville vara igång i kropp och knopp, ha kulnings- och sångröst på plats. Och det tar sin lilla tid för mig att grunda. Det var en grymt fin vårmorgon, rätt vindstilla och fint ljus. Man kände hur solen värmde.
Först på plats var Niclas Törnblom från Cineworks Filmproduktion i Vagnhärad. Vi gick en sväng i Smedsta och spanade på vart någonstans vi skulle filma. Niclas fastnade direkt för en av min svärfars lador – och vem gör inte det?! Så rackarns fin ju!
Hej hej – välkommen hem till mig! Denna ladas magnifika dörrar har varit med vid flera tidigare fotograferingar jag gjort här hemma i Smedsta. Det är något med färgen, formen och linjerna som skapar magi. Fotografer blir ofta alldeles till sig i trasorna! Efter en stund anslöt Ismo Railisson som är scenkonstproducent. Niclas började ställa kameror och mikrofoner och rätt snart var vi igång och filmade.
Repertoarval – kulning
Eftersom min prio ett var att ha med kulning i filmen började vi jobba utomhus. Vinden har en tendens att friska i ju längre dagen går här i Smedsta. Och vind ihop med kulning är ingen bra kombination. Så jag drog igång med rop och fick genast svar från tranorna som hänger här i kring!
Ismo var icke sysslolös – han fotade och aktade sig för att snubbla på sladdar. Så värdefullt att också ha fotodokumentation. Vi höll på rätt länge med kulning framför ladan, Niclas ville ha många tagningar att arbeta med. Jag hade en bra röstdag – inga problem att göra omtag. Det är så känsligt med kulning – vissa dagar är det liksom svårare att få ”tag” om rösten. För mig handlar det mer om hur jag mår psykiskt än fysiskt. När min introverta sida tar överhanden då vill inte rösten komma ut på samma sätt. Och det är sunt antar jag. Det är ju en väldigt speciell situation att filma också. Det ska både låta OCH se bra ut!
De delar i filmen med kulning är improviserade rent musikaliskt. Såklart har mina fraser inslag från befintligt material men jag valde att tänka improvisatoriskt för att kunna vara i stunden och känna inspiration från naturen och omgivningarna. Därför fick titeln bli ”Kulning över Smedsta” på mina rop.
Inte svårt att få feeling när det är så här… Kulning och folklig sång i filmprojektet HÄRIFRÅN – vi hade i alla fall tur med vädret… 🙂
Repertoarval – folklig sång – vallvisa
Dags för en liten trädgårdspromenad. Jag har en vallvisa efter Maria Röjås som jag tycker så mycket om. Lärde mig den när jag gick sista året på gymnasiet i Falun och åkte till Maria i Malung och tog lektioner i folklig sång. Mitt urval av repertoar till denna film är musik som varit med mig under lång tid. Ibland har vi pausat från varandra, jag och sångerna, men så dyker de upp igen och förändras, kanske förfinas och lever om. Här är dagar och här är nätter – ett samtal, en fråga, en lögn? Som alltid i vallvisans värld handlar det om kommunikation.
Niclas och Ismo hade – precis som jag – massor av idéer. Vi diskuterade oss fram till olika lösningar och filmandet flöt på bra. Efter att ha varit ute i dryga tre timmar var det dags all filma i innemiljö. Vi öppnade de knarrande dörrarna till ladan och började med projekt ommöblering.
Repertoarval – folklig sång – koral och trallad polska
Två säckar och en kälke fick ta plats med mig på min lilla scen inne i ladan. Ljuset silade in mellan plankorna och skapade en slags magi. Melodin jag framför som trall i filmen är en polska efter Börjes Olle, Rättvik. En låt jag hade som mål att ”erövra” när jag började spela fiol i tidiga tonåren. Melodin rymmer så mycket glädje. Jag kan se ett bystugegolv framför mig med härligt svängande, dansande människor. Det är sommarkväll, sorl av glada röster, mygg, lövad veranda och doft av kaffe och kok-korv.
Här inne valde jag också att sjunga en koral, min favorit: Min Gud och Fader käre efter Anders Hoas, Gammelsvenskby, Ukraina. För mig är denna koral aldrig fel. Den är universal och passar att sjunga närsomhelst. Den sätter tro framför oro på ett världsligt sätt – för mig har det inte med religion att göra utan brinnet och drivet som finns inom oss.
Och brinn och driv genomsyrade verkligen denna filminspelning – vi arbetade många timmar utan någon direkt paus. Ett skapande av många pusselbitar. Varsamt känna efter om passformen blev som önskat. Ha tillit till varann, tro på ett gott resultat. Niclas arbete med att klippa ihop filmen till en helhet, själva pusslandet, var jag inte alls delaktig i. Jag är inte van att lägga mina sånger i händerna på andra som får forma utan min insyn. Ofta är jag med i processen från början till slut. Men jag är väldigt nöjd med hur det hela landades av Niclas och Scenkonst Sörmland.
Så – varmt välkommen hem till mig! Kulning och folklig sång i filmprojektet HÄRIFRÅN sammanfogade med vackra vyer från mitt älskade Smedsta.
Blir du också trött i rösten ibland? Eftersom vi använder våra röster dagligen är det lätt att bli överansträngd. Det kan uppstå heshet, svid i halsen, en känsla av torrhet, trötta och spända muskler. Känner du igen dig? Kanske har du ett arbete där du anstränger din röst dagligen och du har svårt att få tillräckligt med tid för återhämtning. Att vila rösten är det bästa om heshet uppstår. Men det är ju ännu bättre om du kan undvika att bli hes! Därför vill jag ge dig fem konkreta tips på hur du kan förebygga att du blir trött i rösten. Effektiva råd som kan göra stor skillnad!
Under mina verksamma år som sångerska har jag samlat på mig smarta tips jag själv använder för att motverka att jag blir trött i rösten. De hjälper mig att hålla mina röstmuskler och stämband i form. Jag har planterat in dem i min vardag och det är enkla verktyg som du också kan ta till dig för att förstå hur din röst fungerar och hur du kan använda dem till att förebygga trötthet och heshet. Nu åker vi!
Tips 1 – undvik att viska, det gör dig ännu mer trött i rösten!
När du blir trött i rösten är det vanligt att du börjar använda röstmuskulatur och uttryck annorlunda. Genom att prata svagt och viskande försöker du vara snäll mot din röst. Men det har tyvärr motsatt effekt.
För att du ska kunna prata behövs ett tryck underifrån med luft från dina lungor eftersom det är luftflödet som passerar upp genom din hals som får stämbanden att vibrera ihop och ljuda. Det som händer om du pratar försiktigt och viskande är att kraften tas enbart från halsen. Då pratar du utan att ha med dig ett ordentligt luftflöde från lungorna.
Försök istället att använda din normala röstvolym. Din röst mår bäst om du försöker tala som vanligt även om det känns bättre att viska. En läckande och väsande röst tär hårt på stämbanden och ger upphov till heshet.
Tips 2 – drick varmt och skippa gärna halstabletten
Drick varm eller rumstempererad vätska. Det är mer välgörande för rösten att dricka varmt även om det ibland är lockande att kyla ner halsen med riktigt kall dryck. Varm dryck motverkar också slembildning. Halstabletter ökar för de allra mesta slembildning. Innehåller tabletterna menthol kan de verka uttorkande på dina slemhinnor vilket kan göra att virus och bakterier lättare får fäste.
Tips 3 – undvik att harkla dig, det kan göra dig hes!
Att harkla sig är slitigt för rösten. Vissa människor harklar sig konstant utan att vara medvetna om det vilket kan ge upphov till heshet. När du harklar dig blir det som en liten storm i din hals och du anstränger både stämband och kringliggande muskler maximalt. Prova istället att dricka om du känner behovet att harkla dig. Och behöver du absolut ”rensa strupen” är det mer skonsamt att hosta. Hosta ordentligt, ta i från magen och öppna munnen. Då tar du hjälp av magens muskler och pressar upp luft genom halsen och får bort det som ligger och irriterar men du anstränger inte hals och stämband på samma hårda sätt som vid harkling.
Tips 4 – bottna i din kropp och motverka att du blir trött i rösten
Känner du dig spänd och trött i rösten utan någon egentlig anledning kan det hända att du talar i ett för ljust tonläge. Prova att lägga ned rösten och tala i ett mörkare läge. Det gör att din röst blir mjukare och då håller den bättre. Andas du dessutom djupare, så att du känner att luften tar plats långt ner i magen, blir din röst tydligare och du hörs bättre. Du aktiverar ditt naturliga stöd och skapar ett jämnt luftflöde som gör att ansatsen i halsen inte blir lika hård. Tänk på att artikulera dina ord väl när du pratar, ta tag om din röst och prova att tala lite långsammare. Låt din röst ta plats!
Tips 5 – återfukta dina slemhinnor dagligen
Jag har under flera år sköljt min näsa med saltvatten nästan varje dag. Tipset om att skölja näsan fick jag från en öron-näsa-halsläkare som poängterade hur viktigt det är att återfukta slemhinnorna för att hålla virus och bakterier borta. För det mesta bär jag med mig en sprayflaska koksaltlösning (Renässans) som jag ”rensar” näsan med dagtid. Jag använder också sesamolja i nässpraysformat (Nozoil) under höst- och vinterhalvåret då luften är torrare. Detta har verkligen hjälpt mig i min kamp om att försöka undvika förkylningar och infektioner. Mina slemhinnor blir mjuka och behagliga. Jag slipper känna mig torr i näsa och svalg. Så enkelt och så bra!
Hoppas att du gillar dessa tips! Jag har tidigare delat med mig av dem i ett av mina nyhetsbrev. Anmäl dig till det du också om du inte redan gjort det. Du fyller enkelt i ditt namn och e-postadress här nedan.
Är du intresserad av att utveckla din röst, hitta ditt luftflöde och få din röst att hålla sig i trim rekommenderar jag dig varmt att gå någon av mina kurser – du hittar aktuella kurser här >>
Vill du ha mer inspiration kring rösthälsa är du välkommen att följa mig på Instagram, här finns jag! >>
Våren är verkligen här nu! Det är så vackert i min trädgård och jag går och kikar flera gånger varje dag på vad som händer med allt grönt, allt blommande. Det känns lättare nu, min kropp och själ landat i att ljuset är tillbaka. Men mina dagar består till stor del av avbokningar och ombokningar. Jag pendlar dagligen mellan hopp och förtvivlan – hur ska det gå? Hur blir det? Kommer det finnas några scener, teatrar, kulturhus etc. att återvända till när vi återgår? Såklart kommer det finnas det. Men jag och många med mig känner hur bräcklig tillvaron är som frilansmusiker med eget företag. Marginalerna var små redan innan Coronakrisen svepte in över Sverige och världen. Skyddsnäten är nästintill obefintliga. Men. Jag hoppas och tror att något gott kommer komma ur allt. Det behöver det göra. Vi kan inte återgå till det som var. Framåt ska vi och vi fortsätter resa oss.
Jag gläder mig så att vissa saker verkar gå i lås i mitt frilansliv. Jag har ett gäng kurser framför mig som äger rum enligt plan. Vissa kurser är inställda beroende på att det blir för trångt om utrymme. Avståndet är viktigt att hålla och avstånd är ju faktiskt ett måste när man kular. Det blir på tok för stark ljudnivå annars!
Första kursen äger rum 13 juni på hemmaplan för mig. Jag gästar Sigridslunds Café & Handelsbod (Årdala, Flen) med en heldagskurs. Häng på om du är sugen, det finns platser kvar i skrivandets stund. Passar både dig som är helt nybörjare eller dig som kular sedan tidigare. Jag har alltid en session under kursen då jag går runt och coachar individuellt, om man vill det. Du hittar kursinfo och anmälan här >>
Kulningstekniken ger så himla mycket till var och ens röstutveckling. Jag tycker det vilar något magiskt över att samla ihop ett gäng människor och låta – ropa, kula och sjunga tillsammans. Ägna en dag åt att lyssna till sin egen röst, lyssna till andras röster, utforska och upptäcka nya dimensioner hos sig själv. Din röst är unik. Det finns ingen annan som låter exakt som du gör.
17 maj bär det av till Håga naturreservat i Uppsala – men den kulningskursen är allaredan fulltecknad. Jag kommer dock eventuellt göra en till kurs i Håga under juni eller juli så håll utkik i min kalender om du vill hänga på. Där finns också mina övriga kurser som jag gör under vår och sommar.
En annan kul grej är att jag ska göra en livestreamad konsert tillsammans med Irmelin! Vi har blivit tilldelade stöd från STIM att arrangera en konsert 8 juni i Falun. Jag kommer uppdatera mer om detta inom kort. Vi är så rackarns glada att äntligen få tillfälle att sjunga ihop igen. 14 mars – precis när Coronakrisen tog fart – släppte vi vårt nya album UPP. Och vi har ju inte haft möjlighet att göra några konserter sedan dess men nu så blir det sjunga av! Ser fram emot detta så mycket! Vill du lyssna på vårt album så finns det på Spotify >>
Tjing för nu, njut av våren och ta vara på allt fint i livet som finns där, trots allt. <3
Corona all over. Vi kommer inte undan. Men jag orkar inte prata mer om Corona nu. Jag vill prata ärr, fotografering och attityd. Vad jag har gjort och gör för att lyfta mig själv och känna kroppspositivsm.
1 april har passerat och jag har nu tagit mig ännu ett år längre bort från bilkraschen som drog igång giftstruman i min kropp och ledde till operationer, stämbandsförlamning och en utdragen rehabprocess. Nu lever jag med min hypotyreos och känner mig tacksam över livet och har större handlingskraft än någonsin tidigare.
”Det är coolt med ärr” sa en vän till mig. Och jag håller med. Det är det. Men det har tagit tid för mig att vänja mig vid mitt nya utseende, speciellt eftersom ärret är av den sort att det nästan alltid syns. Mitt över halsen, som en liten mask. Operationer har gjort att min hals och haka har en annan form än tidigare. Alla i min omvärld har förminskat betydelsen av mitt ärr – såklart av omtanke och kärlek – men det har inte hjälpt mig. Ärret är en del av mig nu och jag vill inte förminska mig själv. I mitt fall har det tagit nästan två år att lära känna mitt nya jag. Efterlyste i mitt första blogginlägg, när jag tog upp bloggandet igen förra året, förslag på mirakelkur att använda på mitt ärr. Jag fick tag på mirakelkuren. Men inte i form av en salva eller gel. Nej. Min kur har varit kameran. Och det var ingen som föreslog någon kamera-kur utan den bara hände av sig själv. Visst har ärret bleknat över tid. Men jag är ju en rödlätt tös med hud som lätt blir irriterad. Ibland tycker jag att det ser ut som att min hals brinner.
Jag har alltid varit intresserad av foto. Uttrycket ”en bra bild säger mer än tusen ord” är super-duper-sann om du frågar mig. När en bra bild hamnar i mitt blickfång och jag sugs in i den stannar tiden en stund. Vill titta länge. Jag tycker om att fotografera andra människor och egentligen allt som har med natur att göra. Men det var först för ett år sedan som jag kom på att jag faktiskt kan fota mig själv och att det är himla kul. Utvecklande att se mig själv i olika vinklar och fatta att den bild jag har av mig själv inte är den bild alla andra har av mig. Min bild är den jag ser i spegeln när jag tittar på mig själv. Och den är ju på sitt sätt helt sann. Men det finns hur många andra vinklar som helst som andra människor tittar på mig ifrån varje dag. Mina barn, som är kortare än mig, ser mig på ett sätt. Min man är 20 centimeter längre än mig och ser mig på ett annat. Alla sätt att se på mig är lika sanna. Och jag är i mitt rätta jag hela tiden.
Känner mig så mycket friare i min kropp sen jag kom till denna insikt. Varför blunda för verkligheten? Varför dissa många bilder som någon annan tar på mig för att jag ”inte ser ut så egentligen”? Att bli fotograferad har varit en del av mitt frilansliv i över 20 år. Många gånger har jag känt mig obekväm och lagt över allt jobbigt på fotografen. Vid vissa tillfällen har fotografen också varit rätt usel men absolut inte alltid. Det viktigaste vid ett fototillfälle är min attityd. Den är avgörande för hur fotot kommer bli. Om jag sen har en dålig dag då kan en bra fotograf gå in och vända det hela till att ändå bli rätt bra. Men om en tydlig ovilja och osäkerhet finns i min kropp då blir fotosituationen svårjobbad.
Hur känner du inför att bli fotograferad? Och än mer intressant – hur tittar du på foton av dig själv? Alla foton i detta inlägg är tagna av Knut Capra Pedersen. En fotograf jag varmt kan rekommendera.
Ruggigt väder här i Gnesta idag. Regn och råkalla vindar. Jag börjar bli sugen på att vandra ut i skogen och testa mina lungor, ropa och kula mot träd, mossa och himmel. Jag framförde kulning utanför Maria Magdalena kyrka i Stockholm för några veckor sedan i snålblåsten. Det funkar en kortare stund men det är aldrig kul att dra i sig en massa kall luft på det sättet. Nej, årets riktiga kulningspremiär för mig får vänta tills en mildare dag då stadiga, varma solstrålar är här.
Vad som inte väntar är mina kulningskurser som nu ligger öppna för anmälningar. Så fint att det blev ett gäng! Rättvik, Flen, Uppsala, Karlstad och Stockholm är ställena jag besöker under vår och sommar. Kanske tillkommer någon mer kurs under hösten. Är du intresserad tycker jag att du ska anmäla dig på en gång för jag har allaredan fått info från en av arrangörerna att det börjar bli fullbokat. Underbart att så många är intresserade av att jobba med sina röster och upptäcka hur välgörande det är för kropp och själ att ropa.
Jag skrev ihop en FAQ i höstas med svar på frågor om kulning som ramlade in då. Du hittar den här >>
Välkommen att ställa fler frågor! Det är så intressant att ta del av funderingar kring denna fantastiska röstteknik som verkligen finns tillgänglig för alla att lära sig. Det som krävs är nyfikenhet och lite mod. Går du en kurs för mig får du inte bara med dig kunskap om kulningsteknik – du kommer också bli medveten om hur du kan använda din röst på ett mer dynamiskt sätt. Du får genom enkla övningar tips på hur du kan lösa upp spänningar i röstmuskulaturen som lätt kan uppstå i vardagen.
Snart är naturen grön och blommande igen och jag hoppas att vi ses på någon av mina kurser. Du hittar dem alla här >>
Tjing!