Bloggen

körsång
Bild från körprojekt i Sofia kyrka, Stockholm, foto: Patrik Bonnet

Jag har arbetat med körer och körsång på olika sätt i över 20 års tid. Har själv aldrig varit någon ”körräv”, sjöng aldrig i kör i min barndom. Men genom åren har min förälskelse i körfenomenet vuxit sig starkare och idag har jag svårt att tänka mig en tillvaro utan körsammanhang. För det uppstår något magiskt när många människor låter tillsammans. När alla sätter sitt fokus till samma sak. Jag jobbar nästan uteslutande med körundervisning på gehör, alltså utan noter. Jag förebildar och kören får härma. Det betyder oftast att inlärningsprocessen tar längre tid än med textblad och noter men det är ett lärande som fastnar. Ett lärande för livet i många fall. Kommunikationen med en kör som sjunger utan notblad i händerna är en helt annan. Det skapas en medvetenhet om ord, toner och vad sångens inneboende berättelse egentligen är.

Körterminen med min kör Karins Änglar i Gnesta har sett lite annorlunda ut mot tidigare. Vi har jobbat med en mer avskalad repertoar, inte haft några superfasta arrangemang och inte heller några givna stäm-grupper. Kören har fått i uppgift att ta ansvar i sångerna, lyssna sig till om stämfördelningen är jämn och framförallt söka kontakt med varann under sångerna. Samspel på hög nivå med andra ord. Vi har närmat oss att jobba mer sceniskt med enkla förflyttningar, korta undertexter, hitta in i samma känsla och ge uttryck. Läskigt, jobbigt, härligt, förlösande – många känslor har varit i omlopp hos kördeltagarna.

Igår bjöd vi in publik till vår terminsfinal på Elektron i Gnesta. Grundformationen för kören var en cirkel – såsom vi oftast sitter/står under våra repetitioner. Publiken nästintill omringade oss vilket gav en speciell miljö. Kören snäppte som vanligt upp sig flera steg och sjöng fantastiskt innerligt med stor glädje. Det är så fint när våra sånger blir lyssnade på, de får ett helt annat liv då.

Publikreaktionerna på vårt cirkelformade performance var av delade meningar. En del i publiken kände sig utestängda medan andra tyckte att det var en klockren upplevelse som gav maxad lyssning. Jag hade med mig redan innan konserten att en del skulle ha åsikter och det var lite det jag ville åt. Hos mig uppstår slentrian när jag genomför samma sak om och om igen och därför är jag nyfiken på att utveckla nya former att arrangera körkonserter på i Gnesta. Tyvärr är utbudet av lokaler väldigt begränsat så en får liksom anpassa sina utsvävningar efter vad som går att genomföra rent fysiskt i aktuellt utrymme. Det vi gjorde igår var absolut inte någon himlastormande, banbrytande nyhet men det var ett avbrott från den traditionella köruppställningen som de flesta väntar sig få när de går på körkonsert. Känner mig taggad på att utveckla vidare!

Dela detta:

Körkonsert Gnesta

Imorgon, tisdagen den 19e nov kl. 19, sjunger jag tillsammans med min kör på Elektron i Gnesta. Välkommen om du är i krokarna! Vi gör ett lite annorlunda framträdande mot vad vi brukar göra och det känns spännande. Min vän och kollega Eva Mutvei medverkar som konferencier och kören kommer sjunga en väldigt blandad repertoar med sånger.

Vårens körrepetitioner drar igång den 25 februari, lite senare start än vanligt eftersom jag har skivinspelning med Irmelin och jobb med Gnestarevyn som behöver vara i fokus först. Vill du veta mer om kören så kan du kika in på Teater i Gnestas webbsida >>
Jag kommer ta in nya körmedlemmar till våren 2020 så är du intresserad av att sjunga med oss anmäler du dig till mig!

Dela detta:

Befinner mig i Dalarna. Mina kids har höstlov och vi bor i Västbjörka i fina stugan. Kombinerar jobb med familjehäng. Idag har vi hälsat på min mormor. Hon bor på ett äldreboende och blev väldigt glad när vi dök upp. Kaffe och te med fin-doppa och redogörelse om skolgång, arbete och hälsa. Det händer så mycket bra saker där hon bor, musikunderhållning och andra aktiviteter. En varm, omhändertagande miljö. Jag har upplevt många äldreboenden under turnéer i Sörmland som känns så mycket gråare i jämförelse. Så fint att veta att mormor har det bra, trots att hon själv inte riktigt kan greppa det.

Kvinna på bänk

På eftermiddagen tillbringade jag ett gäng timmar i sällskap med min kamera. Sista oktober och en helt fantastisk dag! Solens strålar värmde och skapade magi. Isen hade lagt sig i den lilla å-viken men jag satt i solen med en termosmugg benbuljong och njöt en stund. Hade med mig en massa varma kläder som fick vila sig på bänken. Hade faktiskt med mig baddräkten också, för jag är sugen på att prova ett riktigt hardcore kallbad. Men hade behövt en yxa eller annat tillhygge för att ta mig igenom isen. Så det får bli en annan gång!

Karin Ericsson Back

Här badar vi om somrarna! Svalt, rinnande å-vatten. Har fina minnen från min barndom, min ungdom, när mina barn var yttepyttesmå och från senaste tiden också. En gång (inte det bästa minnet dock) fick jag ett insektsbett (troligen en broms) över ena ögat så det totalt svällde igen, såg absolut ingenting. Genomförde en konsert samma kväll. Annorlunda upplevelse, svårt att få kontakt med både medmusikanter och publik när man är ovan att vara enögd…

Karin Ericsson Back

Nu ser jag fram emot en smashing novembermånad! Den blir vad vi gör den till. Mörker och kyla innebär varma tröjor, vantar och tända ljus. Elda i kaminen. Koka pumpasoppa och tulla på glöggen. Jag kommer göra ett annorlunda framträdande med min kör i Gnesta i mitten av november tillsammans med Eva Mutvei som kommer agera konferencier. Så himla spännande!
Jag ska också repa med min vokaltrio Irmelin inför kommande skivinspelning. Kommer gå en kurs till i röstyoga och påbörja årets samarbete med Gnestarevyn. Och i slutet av november åker jag på en Europaturné med Irmelin. Så min november är bäddad och klar. Hur ser november ut för dig? Hur tar du dig an mörkret och kylan? Har du något spännande att se fram emot?
Nu ska jag fixa klart middagen och så hoppas jag att mina Halloween-firande bus eller godis-barn är på ingång.
Tjing!

Dela detta:

Vacker morgonhimmel
Höstmorgon i Smedsta och spretigaste rubriken någonsin på denna blogg! Men den sammanfattar några av de ämnen jag arbetat med senaste tiden. Jag har betat av en kurs och två föreläsningar med några dagars mellanrum. Intensivt och stundtals känslomässigt ansträngande. Men oj vad glad jag är att jag gör detta, ger mig själv tid och utrymme att fylla på med kunskaper och få nya insikter.

Förra helgen var jag på en kursdag i Malmköping som Agneta Stolpe höll i. Agneta är en av mina stora förebilder, hon var min språngbräda in till de folkliga visorna. Jag träffade henne för första gången i början av 90-talet. Det var då jag fattade att folkmusiken har som en egen visgenre, de folkliga, traditionella sångerna. Agneta är en fena på att med enkla medel få andra människor att hitta sina klingande röster – i kropp, andning och uttryck. Mycket värdefullt att få en heldag med påfyllnad i ämnet röst och presentation, bli inspirerad och få ta del av hennes rika kunskaper. Nu känner jag mig taggad på att uppdatera och utveckla mina egna kurser.

Jag har också upplevt föreläsningen ”The Art of Selling your Heart – konsten att leva på det du älskar utan att kompromissa” med Linda Kowalski Nordfors. Temat att kunna veta sitt värde och ta betalt för sin kompetens, sina skapelser och idéer var intressant att få ta del av. Linda gick igenom en specifik säljprocess som, om man gör den personligt förankrad, kan bli till affärsmässig framgång. Passionsdriven ekonomi – att kunna leva ekonomiskt på sin passion. Jag har inte satt igång att prova modellen ännu men planerar göra det om några veckor.

Sist men inte minst har jag ägnat tid åt ämnet sorg. ”Skapa det liv du vill – dumpa bagaget” är en föreläsning med verktyg för livet. Anders Magnusson berättar sin historia och ger konkreta exempel på hur han jobbat med specifika verktyg för att komma vidare i livet. Och då har han levt tämligen hårt – en splittrad uppväxt, varit tungt kriminell och drogmissbrukare. Jag tror alla människor skulle vinna något på att höra denna föreläsning eftersom sorg är en del av livet. Sorg finns hos oss alla på olika sätt. Och ibland drabbar den överjävligt hårt. Hur tar man sig vidare då? Jag har alltid tänkt att det är bra att prata om sorgen, och det är det, bättre än att vara tyst i alla fall. Men att verkligen kunna lämna det där som gör ont bakom sig, hur gör man det? Minnen kommer alltid finnas kvar men själva ältandet av det som skaver, gör ont, är som en tagg i hjärtat, hur släpper man det? Hos mig finns det sådant som bubblar upp då och då. Och nu har jag några konkreta sätt att pröva på, testa om det går att bli av med skavet.

Några saker som kom upp under föreläsningen, som fastnade hos mig, var detta med att i Sverige är det mer accepterat att vara full och onykter än att visa sorg öppet och gråta. Lätta på trycket. Man ska vara stark inför andra och inte visa sig svag. Den kulturen är så stark. Trösten hos barn kan vara en glass, när de blir ungdomar kanske alkohol kommer in i bilden och i vuxen ålder är det en livskris som dämpas med antidepressiva. Och så rullar det på. Livskunskapen som förtäljer hur man kan agera i kriser och sorg är nästintill obefintlig.

Jag tycker detta är så intressant, önskar lära mig mera. Det händer ofta att människor jag undervisar rörs till tårar, för att det bubblar upp saker inombords som vill komma ut och för att klanger och vibrationer som uppstår sätter igång processer i kroppen. Det kan låta flummig men det uppstår ibland när man jobbar på djupet med sin röst. Och då vill jag kunna stå där, trygg, stark, fri och vara ett stöd. Inte bli uppslukad av känslor själv – som jag ofta upplever att jag blir. Min HSP (högkänslighet) ser jag som en styrka i många fall men här har jag något riktigt stort ta tag om och jobba med.

Kvinna vid vedtrave

Hoppas att du har det fint i hösten! Nu börjar naturen klä av sig naken, lägger kläderna på marken.
Jag ser fram emot första snön!

Dela detta:

Karin Ericsson Back

Rubriken är inte helt sann för det är häftigt att kula mitt i vintern också. En snötäckt skog ger ett väldigt speciellt uterum. Röstens ljud dämpas och ett ställe som vanligtvis är ens favoritplats att kula på låter helt annorlunda. Men till viss del går kulningen in i vintervila, den får inte vara med lika intensivt som under vår, sommar och höst. En drar i sig för mycket kalluft!

Nu har jag gjort min sista kulningskurs för detta år, känns så fint. Vilka fantastiska människor jag träffat och vilka upptäckter vi har gjort tillsammans! Tack till alla er som deltagit. Vetskapen om att det kommer en fortsättning till våren 2020 gör mig innerligt glad. Jag har fått förfrågningar från flera olika ställen om att komma och göra kurser så mycket av min tid just nu går åt till att försöka schemalägga, boka och slipa på kursbeskrivningar. Hoppas på att kunna släppa datum inom snar framtid. Ruvar du på en idé om kurs – hör mer än gärna av dig.

Karin Ericsson Back

Vill också säga ett stort tack till alla er som registrerat er för att prenumerera på mitt nyhetsbrev. Har mottagit fin respons, roligt att så många hör av sig med tankar och frågor! Jag gillar ju att prata om röst, sång och utveckling åt olika håll och jag gör det gärna i skriven form. Känner mig taggad på att börja författa nästa brev som kommer ut i mitten av november. Om du inte anmält dig ännu så gör du det här >>

Hoppas att du har det fint i hösten. Tjing!

Dela detta:

Höstlandskap med dimma

Det är lätt bli fångad av naturen nu. Frostiga mornar där solen bryter genom dimman och spelar över trädens vackra färgskiftningar. Jag gillar alla årstider men detta är något speciellt. Hösten berör mig extra mycket.

Höstlandskap med dimma och sol

Just nu är jag inne i perioden av kulningskurser, har kommit halvvägs. Helgen som var tillbringade jag i Uppsala med ett härligt gäng kvinnor i blandade åldrar. Vi kulade, ropade och sjöng i Håga naturreservat. Mest för oss själva men det slank förbi en och annan joggare, hundar, rätt många hästar, cyklister etc. Reaktionerna är blandade när det plötsligt står en samling människor och ropar i grupp! 🙂 Suget efter att lära sig kulning i Uppsala verkar stort så förhoppningsvis gör Studieförbundet Bilda en till kurs med mig under våren 2020.

Vacker ros

Har bokat in mig på flera kurser och föreläsningar som jag ska delta i under hösten. Känner att jag behöver fylla på med nya insikter och verktyg. Livet är föränderligt och jag vill förstå och vara med. I mitt yrke är jag ofta väldigt utåtriktad och under många år har min tid att blicka inåt varit nästintill obefintlig. Jag har inte prioriterat det alls utan haft fullt fokus på att förmedla utåt. Under hösten försöker jag på att få någon slags balans i detta, det ingår i min rehabplan som jag själv satt ihop. Ämnena som kurserna och föreläsningarna berör är yoga, scenisk beredskap, bearbetning av trauma och hur man som konstnär försörjer sig på sin passion. Jag kommer vara som en ny människa när julen stundar! Eller nej. Det vill jag inte. Jag vill vara den jag är. I en bättre version.

Jag hoppas du har det bra i den vackra hösten. Om du inte anmält dig till mitt nyhetsbrev ännu får du gärna göra det. I stundande utskick (det första någonsin, förlåt alla ni som väntat och längtat!) kommer jag dela med mig av några riktigt bra grejer. Det handlar om något vi alla har… Tips tips!
Du anmäler dig till mitt nyhetsbrev här >> (scrolla ner en liten bit…)
Tjing!

Dela detta: