Bloggen

Vackert landskap

Idag, när jag var ute och fotograferade, dök det upp en himla fiffig idé. Jag ska skaffa en gästbok! Kanske får den heta något annat än gästbok om jag kommer på något smart. Den ska hursomhelst få följa med på de kurser jag håller i och mina kursdeltagare ska få skriva i den. Reflektioner över det vi gör, vad de lär sig, om något känns jobbigt, i fall de upptäckt något nytt i sina röster etc. Ibland skickar jag ut några frågor per e-post som jag ber deltagarna svara på efter genomförda kurser men det ger inte samma direkthet. Jag tror benhårt på denna idé! Ska testa redan vid kulningskursen i Uppsala den 22 september. Oooo så spännande! Jag tänker mig att boken kommer bli en riktig skatt fylld med upplevelser och minnen med kulning som gemensam nämnare.

Glad kvinna med flätor

Hade tänkte fota mer än jag faktiskt gjorde idag. Det blåste så mycket att jag inte vågade låta stativet stå själv och svaja. Jag bor i ett riktigt blåshål. Vindarna får lätt fart här och när höst- och senare snöstormarna drar fram tror jag ibland att huset ska åka med. Njuter av att dagsljuset fortfarande är med oss. Snart krymper timmarna man kan fota i naturligt ljus ihop och blir väldans . Så en får passa . Där har ni dagens rim, varsågoda.

Träd med gula höstlöv

När jag hämtade min son i skolan idag kunde jag inte låta bli att föreviga detta träd som börjar anta sin höstkostym. Kanske ska ha det som grej närmaste veckorna? Ta en bild på detta träd när jag är vid Frejaskolan? Kanske kan bli något flott av det.
Tjing!

Dela detta:

Kulning Karin Ericsson Back

Det rullar ständigt in frågor om kulning och kulningskurs och därför har jag satt ihop denna FAQ. Den uppdateras allteftersom det trillar in nya frågor. Här kommer mina svar – varsågod!

Behöver jag vara en van sångare för att kunna lära mig kulning / gå kulningskurs?

Nej, det behöver du absolut inte. När du börjar lära dig kulningsteknik är det faktiskt en fördel om du kan lägga din sångröst på hyllan. Därför att kulning handlar inte om sång utan det handlar om rop.  Däremot kan vana sångare ha en fördel i att snabbare lära sig kulningsfraser. De har en uppövad förmåga att lära sig melodier och uppfattar tonspråk snabbare. Men jag undervisar alltid på gehör (dvs. utan noter eller textblad) vid mina kurser. Så det är lyssna och sedan härma som gäller.

Vid mina kurser uppmuntrar jag alltid till improvisation, att ropa och kula precis som du vill. Alltså att släppa alla idéer om hur det ska vara och våga använda din röst fritt och ljuda starkt! De fraser och vallvisor jag lär ut är mer som verktyg att hålla sig i. Utifrån dessa kan du sedan själv utveckla ditt sätt att kula på.

Kan män lära sig kulning?

Absolut – därför att tekniken är densamma för alla. Kvinnors röster ljuder oftast starkare än männens i kulningsläge pga fysiska skillnader. Fantastiske Dansar Edvard Jonsson finns inspelad när han kular, lyssna här >>

kulning karin ericsson back

Kan vem som helst lära sig kulning och gå kulningskurs?

Ja! Kulningstekniken kan alla lära sig. Det handlar om att hitta luftflöde och klangplacering. När du kular utgår du från din ropröst, den röst du helt naturligt använder när du t ex. vill ropa till någon en bit bort. Däremot går det olika snabbt för var och en att hitta in i tekniken men övning ger färdighet. Alltid. Det du gör ofta blir du bra på.

Behöver jag vara sopran/ha ett högre röstläge för att utöva kulning?

Nej! Kulning har ingenting med hur ljus/mörk röst du har. Varje röst är unik och därför kommer du hitta ditt alldeles egna, personliga kulningsläge. När jag ger kurser försöker jag alltid förebilda i olika röstlägen så att alla får chans att hitta sitt bästa läge men utan att för den skull behöva kula helt solo.

Vad är egentligen kulning?

Kulningen är formad av kvinnor, för kvinnor och har sina rötter i fäbodskötseln som härstammar från medeltiden. Det var kvinnorna som sommartid levde och arbetade vid fäbodarna. De använde kulning och lockrop när de vallade djur, när de meddelade sig sinsemellan men de kunde också skrämma bort djur som varg och björn som de inte ville ha inpå fäbodarna. Kulning är alltså i grunden ett arbetsredskap. Så himla häftigt!
Läs gärna mer om livet på fäboden här >>

Jag blir hes vid kulning. Vad gör jag för fel?

Det vanligaste felet är att du lägger för stor ansats i halsen och att stämbanden och röstmusklerna får jobba och slita hårt. Därigenom uppstår heshet. Rösten spricker som ett resultat av att du klangplacerar fel och att du antagligen inte har ett lufttryck som kommer underifrån. Det gäller att hitta flöde i utandningsluften och skapa ett tryck under stämbanden. Sedan ändrar du språkljud med hjälp av tungan och munnen. Håll halsen ”öppen” och struphuvudet rörligt. Detta är inte helt lätt att beskriva i text. Gå gärna en kurs för att lära dig tekniken på ett bra sätt. Får du grundtekniken i kulning på plats kan du sedan själv utveckla din röst i det oändliga.

Karin Ericsson Back

Kan du komma till min hemort och hålla en kulningskurs?

Självklart! Jag brukar tipsa om att du/ni kontaktar något studieförbund (Bilda, Sensus, Kulturens etc.) på aktuell ort och föreslår att de anordnar en kurs med mig som kursledare. Många av de kulningskurser jag gör har kommit till på det sättet.

Ger du privata kulningslektioner?

I mån av tid ger jag privata kulningslektioner, max tre personer per tillfälle. Under 2023 har jag ej möjlighet att ta emot privat pga. tidsbrist.

Karin Ericsson Back

Så! Hoppas detta var till hjälp. Har du fler frågor får du mer än gärna kontakta mig, jag svarar dig så snart jag har möjlighet.  Att lära sig kulning är fantastiskt för det smittar liksom av sig till vardagen och livet i stort. Du får en bättre uppfattning om din röst, blir medveten om vad du kan göra med den och hur du kan stärka den. Och vetskapen om att du kan låta riktigt, riktigt starkt om du vill är väldigt fin att ha!

Vill du ha mina 5 bästa kulningstips för att komma igång?
Anmäl dig till mitt nyhetsbrev >>

Vill du veta vilka kulningskurser som är aktuella just nu hittar du dem här >>
Min säsong för kulningskurser sträcker sig från slutet av april till i början på oktober.

Dela detta:

Idag har jag fotat en bild i timmen. Eller nästan. Har hattat runt lite så timmes-larmet kickade igång lite olämpligt vid några tillfällen. Hursomhelst – här kommer min arbetsdag i bilder!

Innehåll i väska

Eftersom jag drog igång höstens körrepetitioner igår kväll och jag jobbade sent så hade jag schemalagt lite ”göra vad som faller mig in”-tid på morgonen. När mina kids dragit iväg till skolan tömde jag vid 8-snåret ut innehållet i en väska som hängt med under hela sommaren. Det mest spännande däri var en lyckokake-lapp. ”Håll dig till den väg som är förutbestämd”. Rätt fint ändå. Och passar mig bra. Jag vacklar ibland men känner ändå att jag hamnat rätt i livet. Den lappen spar jag för att kunna plocka fram när tvivlet sätter till. Skrotade runt lite, läste Sörmlands Nyheter och kände att en kaffekopp till, det vill jag ha.

Grönskande utsikt

Tog med mig en kaffet ut och tänkte att det blir fint att inmundiga den på trappen till min studio. Men där var hur varmt som helst trots att klockan bara var 09. Så jag sökte skuggan och tittade på vår gröna djungel.

Macbook Air

Klockan var 10 var jag i full gång med att administrera – svarade på e-post som kommit in, kollade igenom Irmelins nya hemsida som är på gång, fixade lite uppdateringar på min webb och ringde några telefonsamtal. Sen sjöng jag ett gäng sånger som jag eventuellt kommer arrangera för kör, får se vad som växer fram.

Tomater

Drack bara kaffe till frukost därav tidig lunch vid 11. Vi badar i tomater just nu så det fick det bli. Bland annat.
När klockan slog 12 duschades det. Svalt. Hjälpte inte allt i dagens hetta. Censur på denna händelse. Så bjussig är jag inte! 🙂

Bakom ratten

Sen var det dags att ratta bilen. Gött att dra på AC:n och få en stunds svalka. Lyssnade på pod – har hittat en ny, spännande. Nyfiken på mindre heter den. Väldigt intressant tycker jag. Tips tips, varsågod.

Dunker kyrka, vägskylt

Jag styrde till möte med VisaFolk i Klockargården som ligger precis vid Dunkers kyrka, Flens kommun. VisaFolk är en paraplyorganisation jag bildade under 2014 som vänder sig till arrangörer i Sörmland som jobbar med folkmusik och visor. Med på mötet idag var Marie Anstadius från Oxelösund och Simon Stålspets som är stolt ägare till Klockargården. Vi pratade bland annat om kommande arrangemang, bidragsansökningar och hur vi kan nätverka mer aktivt än vi gör idag. Ett bra och kreativt möte! Så vackert i Dunker så jag bjussar på några bonusbilder.

Klockargården i Dunker

Klockargården i all sin härlighet! Supermysigt på insidan. Idag njöt vi dock skuggan på utsidan under vårt möte.

Här är dom – Marie Anstadius och Simon Stålspets! Marie jobbar med kultur i Oxelösunds kommun och är verkligen en fena på att få saker att hända. Under VisaFolk-flagg arrangerar hon konserter vid Fåfängan i Nyköping. Och Simon, som jag också spelar en del ihop med, han driver Dunkers Hornblåsare.

Vacker utsikt över åker

Sämre mötesutsikt kan en ju ha. Jag ska tillbaka till Dunker redan 7 september. Kommer hålla en en-timmes workshop i kulning och sedan medverka på en konsert i Dunkers kyrka. Allt infaller under Dunkersdagen. Det händer massa spännande grejer hela dagen, jag ser mycket fram emot traktorbaletten! <3

Nu är jag hemma i Smedsta igen och här rullar åskan över skogen. Så förfärligt härligt! Känner hur energin återvänder till mig. Temperaturen har fallit många grader och snart kommer regnet. Avslutar dagen med ett motiv som redan varit med men där solens strålar har fått ge vika för åskmoln och regntung sky.

Dela detta:

stämgaffel

Jag lät sommaren och lediga dagar ta över. Hade tänkt blogga på under mina lediga veckor men nej. Skönt att stänga av jobbhjärnan så mycket det bara går. Att vara ledig är också en övning när en, som jag, har ett kreativt yrke som också är ens passion. Det blir så lätt att jag uppfinner och ser möjligheter i allt runt omkring mig. Speciellt om jag är på resande fot och det strömmar nya intryck mot mig. Då vill jag ta vara på allt, allt, allt!

Nu är jag på väg tillbaka till vardagen och arbete. Barnen har börjat skolan, mannen far iväg tidigt på mornarna. Jag preppar och förbereder för körstart här i Gnesta – nästa vecka, tisdagen den 27 augusti drar vi igång repetitionerna igen. Är du intresserad av att sjunga med oss? Det finns två lediga platser kvar, hör av dig på studs om du vill komma och prova på!
Mer info om kören och hur man anmäler sig finns här >>

Jag förbereder mig också för alla kurstillfällen i september och oktober, det är kulning som är på tapeten! Under våren och sommaren har jag avverkat flera kurser och mött över 50 personer som har upptäck hur fantastiskt stärkande det är för kropp och själ att arbeta med kulning. ”Nu kommer jag kunna löneförhandla på ett helt annat sätt än tidigare” utbrast en deltagare efter en heldag med fokus på rop och kulning. Den där vetskapen av att man kan låta väldigt, väldigt starkt om man vill. Den är himla fin och ger mycket till ens självkänsla och självförtroende. Det är så mycket som händer i kroppen när man hittar luftflödet i kroppen och känner att man har kontroll över sin röst. All info om kommande kurser >>

Augusti bjussar på så mycket fint. En nystart – som egentligen är mer ”nyår” än vad själva nyåret är tycker jag. Lediga veckor har skänkt vila till skillnad från vad julhelgen gör. I alla fall för mig. Jag älskar krispigheten i luften på mornarna. Solen värmer men inte lika hett som i juli. Kvällarna är ljusa, svala. Svampen börjar växa i skogen. Tur att september brukar te sig ungefär likadant!

Dela detta:

Karin Ericsson Back

För en vecka sedan lämnade jag mitt älskade Smedsta och tog mig med tåg och buss till Korrö – dags för festivalhäng och en tredagars kurs i vokal folkmusik vid Korröfestivalen!

Korrö

Korrö ligger väldigt naturskönt och mitt igenom byn rinner Ronnebyån. Det finns en gammal kvarn, en stor loge och ett gäng andra vackra byggnader. Ett härligt ställe att vara på. Det blir som en egen liten värld att bubbla in sig i.

Alltid när jag ska hålla kurs har jag en plan A som sedan enkelt kan justeras utefter vilka deltagarna är och vilka färdigheter de har. Planen består av olika typer av sånger och arrangemang där jag kan integrera sångteknik och arbeta fram en medveten förståelse för vad vokal folkmusik är. Eftersom jag lär ut min personliga repertoar med allt vad det innebär och allt sker på gehör, så kan man enkelt sammanfatta det med att jag delar med mig av min bild av vokal folkmusik, vad det är och betyder för mig.

Redan vid de första ljudande tonerna med mina 23 kursdeltagare förstod jag att detta skulle bli riktigt bra. Svårt att förklara vad det egentligen var som gjorde att jag kände så. Jag tror det handlade om det gemensamma fokuset i rummet. Alla var öppna, nyfikna, kanske lite nervösa men ändå med översvallande positiv energi. Vi lyckades samlas runt att vara tillåtande mot oss själva och varandra och se kursen som ett utforskande. Försöka lägga prestation och krav på hyllan.

Vi sjöng en massa olika sånger, provade på kulning och lockrop, improviserade runt borduntoner och lekte fram flerstämighet på olika sätt. I pauserna diskuterades kulturpolitik, sociala medier, sångideal, röstyoga, meditation m.m. Inte konstigt att det kändes lite sorgligt att skiljas åt efter våra tre dagar tillsammans. När jag sjunger så fokuserat och intensivt hamnar jag i nån slags självgungning – det är som att energiflödet i mig fortsätter fastän jag försöker stänga av. Idag är första dagen jag riktigt känner att jag landat. Tre dagars landningstid alltså!

Mia Marin backstage

Jag var inte bara kursledare på Korrö utan delade också en konserttimme på tisdagskvällen med Mia Marin (fiol) – på bilden ovan är hon backstage – och Kristofer Pettersson (nyckelharpa). Jag sjöng tillsammans med min loop-pedal. Väldigt kul! Fick fin-fin publikrespons, ni vet när applåderna liksom aldrig tar slut… <3 Och så himla härligt att få dela konsert med Mia och Kristofer som jag pluggade tillsammans med vid KMH för typ 100 år sedan! Vi bjussade i avslutningen på en helt improviserad version av Gärdebylåten. Ho-ho! Grattis till dig som var där och hörde. Något liknande kommer aldrig ske igen! 😀

Tack Korröfestivalen och Anders Smedenmark för att ni bjöd in mig till att hålla kurs och konsert! Tack alla ni som sjöng tillsammans med mig på min kurs, det kändes så speciellt och innerligt fint. Tack alla vänner, kollegor, nya och gamla bekantskaper som strömmande till och från under dagarna i Korrö och bidrog till härliga skratt, känsliga tårar och intressanta diskussioner. Ni gör livet mer värt.

Svaljöns stugby Öland

Nu är jag på Öland tillsammans med min familj. Vi ska hänga här i en vecka, har hyrt ett hus och lever just nu strandliv pga rådande värmebölja. Trollskogen, Paradisverkstan, Långe Jan och Erik får vänta tills temperaturen blir mer human.

Har du några bra tips om vad man kan göra/se/uppleva på Öland? Kommentera gärna eller hör av dig under kontakt.
Hoppas att du har det fint i sommaren, tjing!

Dela detta:

Liten stuga omgiven av åkermark

Nu är jag här igen! Huserar i lilla stugan i Västbjörka, Rättvik. Jag och min son bor här själva några dagar innan resten av familjen ansluter sig. Idag påbörjade jag en kurs i röstyoga som Britta Röjås håller i under Musik vid Siljan-veckan som pågår just nu. Jag har längtat efter att få arbeta utan krav på prestation med min röst och idag har jag gjort det hela dagen. Nästan. Fick såklart påminna mig själv att släppa taget flera gånger. Har fått lära mig fantastiska andningsövningar som jag absolut kommer fortsätta jobba med. Och också dela med mig av såklart! Träffar du på mig under sång- eller kulningskurs kommer du antagligen råka ut för dem på ett eller annat sätt… 🙂

Röd stuga med vita knutar

En sådan lisa för själen att vistas i detta hus. Min son tycker att det är precis lika härligt som jag att vara här. Och han har mormor och morfar nästgårds så när jag är borta på kursen har han celebert sällskap. Och jag blir bjuden på middag. Bara en sån sak, vilken lyx! När kursen drog igång idag var det enda jag kunde tänka på hur lyxigt det kändes. Där satt jag på min yogamatta och blev instruerad om hur jag skulle andas, fokusera inåt och hitta avspänning.
Top noch lyx!

Karin Ericsson Back

Nu är jag väldigt trött men glad. Jag känner en skön närvaro i nuet, utanför fönstret trillar det ner regndroppar och i fjärran mullrar åskan. Ser så mycket fram emot morgondagen! En till lyxig dag. På onsdag drar jag igång den kulningskurs jag håller i. Också en form av lyx även om min pedagoghjärna behöver kickas igång. Sommar, kurser, bo i stugan med mitt lilla troll.
Vilken rikedom jag har. <3

Dela detta: