Bloggen

Karin Ericsson Back

Rubriken är inte helt sann för det är häftigt att kula mitt i vintern också. En snötäckt skog ger ett väldigt speciellt uterum. Röstens ljud dämpas och ett ställe som vanligtvis är ens favoritplats att kula på låter helt annorlunda. Men till viss del går kulningen in i vintervila, den får inte vara med lika intensivt som under vår, sommar och höst. En drar i sig för mycket kalluft!

Nu har jag gjort min sista kulningskurs för detta år, känns så fint. Vilka fantastiska människor jag träffat och vilka upptäckter vi har gjort tillsammans! Tack till alla er som deltagit. Vetskapen om att det kommer en fortsättning till våren 2020 gör mig innerligt glad. Jag har fått förfrågningar från flera olika ställen om att komma och göra kurser så mycket av min tid just nu går åt till att försöka schemalägga, boka och slipa på kursbeskrivningar. Hoppas på att kunna släppa datum inom snar framtid. Ruvar du på en idé om kurs – hör mer än gärna av dig.

Karin Ericsson Back

Vill också säga ett stort tack till alla er som registrerat er för att prenumerera på mitt nyhetsbrev. Har mottagit fin respons, roligt att så många hör av sig med tankar och frågor! Jag gillar ju att prata om röst, sång och utveckling åt olika håll och jag gör det gärna i skriven form. Känner mig taggad på att börja författa nästa brev som kommer ut i mitten av november. Om du inte anmält dig ännu så gör du det här >>

Hoppas att du har det fint i hösten. Tjing!

Dela detta:

Höstlandskap med dimma

Det är lätt bli fångad av naturen nu. Frostiga mornar där solen bryter genom dimman och spelar över trädens vackra färgskiftningar. Jag gillar alla årstider men detta är något speciellt. Hösten berör mig extra mycket.

Höstlandskap med dimma och sol

Just nu är jag inne i perioden av kulningskurser, har kommit halvvägs. Helgen som var tillbringade jag i Uppsala med ett härligt gäng kvinnor i blandade åldrar. Vi kulade, ropade och sjöng i Håga naturreservat. Mest för oss själva men det slank förbi en och annan joggare, hundar, rätt många hästar, cyklister etc. Reaktionerna är blandade när det plötsligt står en samling människor och ropar i grupp! 🙂 Suget efter att lära sig kulning i Uppsala verkar stort så förhoppningsvis gör Studieförbundet Bilda en till kurs med mig under våren 2020.

Vacker ros

Har bokat in mig på flera kurser och föreläsningar som jag ska delta i under hösten. Känner att jag behöver fylla på med nya insikter och verktyg. Livet är föränderligt och jag vill förstå och vara med. I mitt yrke är jag ofta väldigt utåtriktad och under många år har min tid att blicka inåt varit nästintill obefintlig. Jag har inte prioriterat det alls utan haft fullt fokus på att förmedla utåt. Under hösten försöker jag på att få någon slags balans i detta, det ingår i min rehabplan som jag själv satt ihop. Ämnena som kurserna och föreläsningarna berör är yoga, scenisk beredskap, bearbetning av trauma och hur man som konstnär försörjer sig på sin passion. Jag kommer vara som en ny människa när julen stundar! Eller nej. Det vill jag inte. Jag vill vara den jag är. I en bättre version.

Jag hoppas du har det bra i den vackra hösten. Om du inte anmält dig till mitt nyhetsbrev ännu får du gärna göra det. I stundande utskick (det första någonsin, förlåt alla ni som väntat och längtat!) kommer jag dela med mig av några riktigt bra grejer. Det handlar om något vi alla har… Tips tips!
Du anmäler dig till mitt nyhetsbrev här >> (scrolla ner en liten bit…)
Tjing!

Dela detta:

Vackert landskap

Idag, när jag var ute och fotograferade, dök det upp en himla fiffig idé. Jag ska skaffa en gästbok! Kanske får den heta något annat än gästbok om jag kommer på något smart. Den ska hursomhelst få följa med på de kurser jag håller i och mina kursdeltagare ska få skriva i den. Reflektioner över det vi gör, vad de lär sig, om något känns jobbigt, i fall de upptäckt något nytt i sina röster etc. Ibland skickar jag ut några frågor per e-post som jag ber deltagarna svara på efter genomförda kurser men det ger inte samma direkthet. Jag tror benhårt på denna idé! Ska testa redan vid kulningskursen i Uppsala den 22 september. Oooo så spännande! Jag tänker mig att boken kommer bli en riktig skatt fylld med upplevelser och minnen med kulning som gemensam nämnare.

Glad kvinna med flätor

Hade tänkte fota mer än jag faktiskt gjorde idag. Det blåste så mycket att jag inte vågade låta stativet stå själv och svaja. Jag bor i ett riktigt blåshål. Vindarna får lätt fart här och när höst- och senare snöstormarna drar fram tror jag ibland att huset ska åka med. Njuter av att dagsljuset fortfarande är med oss. Snart krymper timmarna man kan fota i naturligt ljus ihop och blir väldans . Så en får passa . Där har ni dagens rim, varsågoda.

Träd med gula höstlöv

När jag hämtade min son i skolan idag kunde jag inte låta bli att föreviga detta träd som börjar anta sin höstkostym. Kanske ska ha det som grej närmaste veckorna? Ta en bild på detta träd när jag är vid Frejaskolan? Kanske kan bli något flott av det.
Tjing!

Dela detta:

Kulning Karin Ericsson Back

Det rullar ständigt in frågor om kulning och kulningskurs och därför har jag satt ihop denna FAQ. Den uppdateras allteftersom det trillar in nya frågor. Här kommer mina svar – varsågod!

Behöver jag vara en van sångare för att kunna lära mig kulning / gå kulningskurs?

Nej, det behöver du absolut inte. När du börjar lära dig kulningsteknik är det faktiskt en fördel om du kan lägga din sångröst på hyllan. Därför att kulning handlar inte om sång utan det handlar om rop.  Däremot kan vana sångare ha en fördel i att snabbare lära sig kulningsfraser. De har en uppövad förmåga att lära sig melodier och uppfattar tonspråk snabbare. Men jag undervisar alltid på gehör (dvs. utan noter eller textblad) vid mina kurser. Så det är lyssna och sedan härma som gäller.

Vid mina kurser uppmuntrar jag alltid till improvisation, att ropa och kula precis som du vill. Alltså att släppa alla idéer om hur det ska vara och våga använda din röst fritt och ljuda starkt! De fraser och vallvisor jag lär ut är mer som verktyg att hålla sig i. Utifrån dessa kan du sedan själv utveckla ditt sätt att kula på.

Kan män lära sig kulning?

Absolut – därför att tekniken är densamma för alla. Kvinnors röster ljuder oftast starkare än männens i kulningsläge pga fysiska skillnader. Fantastiske Dansar Edvard Jonsson finns inspelad när han kular, lyssna här >>

kulning karin ericsson back

Kan vem som helst lära sig kulning och gå kulningskurs?

Ja! Kulningstekniken kan alla lära sig. Det handlar om att hitta luftflöde och klangplacering. När du kular utgår du från din ropröst, den röst du helt naturligt använder när du t ex. vill ropa till någon en bit bort. Däremot går det olika snabbt för var och en att hitta in i tekniken men övning ger färdighet. Alltid. Det du gör ofta blir du bra på.

Behöver jag vara sopran/ha ett högre röstläge för att utöva kulning?

Nej! Kulning har ingenting med hur ljus/mörk röst du har. Varje röst är unik och därför kommer du hitta ditt alldeles egna, personliga kulningsläge. När jag ger kurser försöker jag alltid förebilda i olika röstlägen så att alla får chans att hitta sitt bästa läge men utan att för den skull behöva kula helt solo.

Vad är egentligen kulning?

Kulningen är formad av kvinnor, för kvinnor och har sina rötter i fäbodskötseln som härstammar från medeltiden. Det var kvinnorna som sommartid levde och arbetade vid fäbodarna. De använde kulning och lockrop när de vallade djur, när de meddelade sig sinsemellan men de kunde också skrämma bort djur som varg och björn som de inte ville ha inpå fäbodarna. Kulning är alltså i grunden ett arbetsredskap. Så himla häftigt!
Läs gärna mer om livet på fäboden här >>

Jag blir hes vid kulning. Vad gör jag för fel?

Det vanligaste felet är att du lägger för stor ansats i halsen och att stämbanden och röstmusklerna får jobba och slita hårt. Därigenom uppstår heshet. Rösten spricker som ett resultat av att du klangplacerar fel och att du antagligen inte har ett lufttryck som kommer underifrån. Det gäller att hitta flöde i utandningsluften och skapa ett tryck under stämbanden. Sedan ändrar du språkljud med hjälp av tungan och munnen. Håll halsen ”öppen” och struphuvudet rörligt. Detta är inte helt lätt att beskriva i text. Gå gärna en kurs för att lära dig tekniken på ett bra sätt. Får du grundtekniken i kulning på plats kan du sedan själv utveckla din röst i det oändliga.

Karin Ericsson Back

Kan du komma till min hemort och hålla en kulningskurs?

Självklart! Jag brukar tipsa om att du/ni kontaktar något studieförbund (Bilda, Sensus, Kulturens etc.) på aktuell ort och föreslår att de anordnar en kurs med mig som kursledare. Många av de kulningskurser jag gör har kommit till på det sättet.

Ger du privata kulningslektioner?

I mån av tid ger jag privata kulningslektioner, max tre personer per tillfälle. Under 2023 har jag ej möjlighet att ta emot privat pga. tidsbrist.

Karin Ericsson Back

Så! Hoppas detta var till hjälp. Har du fler frågor får du mer än gärna kontakta mig, jag svarar dig så snart jag har möjlighet.  Att lära sig kulning är fantastiskt för det smittar liksom av sig till vardagen och livet i stort. Du får en bättre uppfattning om din röst, blir medveten om vad du kan göra med den och hur du kan stärka den. Och vetskapen om att du kan låta riktigt, riktigt starkt om du vill är väldigt fin att ha!

Vill du ha mina 5 bästa kulningstips för att komma igång?
Anmäl dig till mitt nyhetsbrev >>

Vill du veta vilka kulningskurser som är aktuella just nu hittar du dem här >>
Min säsong för kulningskurser sträcker sig från slutet av april till i början på oktober.

Dela detta:

Idag har jag fotat en bild i timmen. Eller nästan. Har hattat runt lite så timmes-larmet kickade igång lite olämpligt vid några tillfällen. Hursomhelst – här kommer min arbetsdag i bilder!

Innehåll i väska

Eftersom jag drog igång höstens körrepetitioner igår kväll och jag jobbade sent så hade jag schemalagt lite ”göra vad som faller mig in”-tid på morgonen. När mina kids dragit iväg till skolan tömde jag vid 8-snåret ut innehållet i en väska som hängt med under hela sommaren. Det mest spännande däri var en lyckokake-lapp. ”Håll dig till den väg som är förutbestämd”. Rätt fint ändå. Och passar mig bra. Jag vacklar ibland men känner ändå att jag hamnat rätt i livet. Den lappen spar jag för att kunna plocka fram när tvivlet sätter till. Skrotade runt lite, läste Sörmlands Nyheter och kände att en kaffekopp till, det vill jag ha.

Grönskande utsikt

Tog med mig en kaffet ut och tänkte att det blir fint att inmundiga den på trappen till min studio. Men där var hur varmt som helst trots att klockan bara var 09. Så jag sökte skuggan och tittade på vår gröna djungel.

Macbook Air

Klockan var 10 var jag i full gång med att administrera – svarade på e-post som kommit in, kollade igenom Irmelins nya hemsida som är på gång, fixade lite uppdateringar på min webb och ringde några telefonsamtal. Sen sjöng jag ett gäng sånger som jag eventuellt kommer arrangera för kör, får se vad som växer fram.

Tomater

Drack bara kaffe till frukost därav tidig lunch vid 11. Vi badar i tomater just nu så det fick det bli. Bland annat.
När klockan slog 12 duschades det. Svalt. Hjälpte inte allt i dagens hetta. Censur på denna händelse. Så bjussig är jag inte! 🙂

Bakom ratten

Sen var det dags att ratta bilen. Gött att dra på AC:n och få en stunds svalka. Lyssnade på pod – har hittat en ny, spännande. Nyfiken på mindre heter den. Väldigt intressant tycker jag. Tips tips, varsågod.

Dunker kyrka, vägskylt

Jag styrde till möte med VisaFolk i Klockargården som ligger precis vid Dunkers kyrka, Flens kommun. VisaFolk är en paraplyorganisation jag bildade under 2014 som vänder sig till arrangörer i Sörmland som jobbar med folkmusik och visor. Med på mötet idag var Marie Anstadius från Oxelösund och Simon Stålspets som är stolt ägare till Klockargården. Vi pratade bland annat om kommande arrangemang, bidragsansökningar och hur vi kan nätverka mer aktivt än vi gör idag. Ett bra och kreativt möte! Så vackert i Dunker så jag bjussar på några bonusbilder.

Klockargården i Dunker

Klockargården i all sin härlighet! Supermysigt på insidan. Idag njöt vi dock skuggan på utsidan under vårt möte.

Här är dom – Marie Anstadius och Simon Stålspets! Marie jobbar med kultur i Oxelösunds kommun och är verkligen en fena på att få saker att hända. Under VisaFolk-flagg arrangerar hon konserter vid Fåfängan i Nyköping. Och Simon, som jag också spelar en del ihop med, han driver Dunkers Hornblåsare.

Vacker utsikt över åker

Sämre mötesutsikt kan en ju ha. Jag ska tillbaka till Dunker redan 7 september. Kommer hålla en en-timmes workshop i kulning och sedan medverka på en konsert i Dunkers kyrka. Allt infaller under Dunkersdagen. Det händer massa spännande grejer hela dagen, jag ser mycket fram emot traktorbaletten! <3

Nu är jag hemma i Smedsta igen och här rullar åskan över skogen. Så förfärligt härligt! Känner hur energin återvänder till mig. Temperaturen har fallit många grader och snart kommer regnet. Avslutar dagen med ett motiv som redan varit med men där solens strålar har fått ge vika för åskmoln och regntung sky.

Dela detta:

stämgaffel

Jag lät sommaren och lediga dagar ta över. Hade tänkt blogga på under mina lediga veckor men nej. Skönt att stänga av jobbhjärnan så mycket det bara går. Att vara ledig är också en övning när en, som jag, har ett kreativt yrke som också är ens passion. Det blir så lätt att jag uppfinner och ser möjligheter i allt runt omkring mig. Speciellt om jag är på resande fot och det strömmar nya intryck mot mig. Då vill jag ta vara på allt, allt, allt!

Nu är jag på väg tillbaka till vardagen och arbete. Barnen har börjat skolan, mannen far iväg tidigt på mornarna. Jag preppar och förbereder för körstart här i Gnesta – nästa vecka, tisdagen den 27 augusti drar vi igång repetitionerna igen. Är du intresserad av att sjunga med oss? Det finns två lediga platser kvar, hör av dig på studs om du vill komma och prova på!
Mer info om kören och hur man anmäler sig finns här >>

Jag förbereder mig också för alla kurstillfällen i september och oktober, det är kulning som är på tapeten! Under våren och sommaren har jag avverkat flera kurser och mött över 50 personer som har upptäck hur fantastiskt stärkande det är för kropp och själ att arbeta med kulning. ”Nu kommer jag kunna löneförhandla på ett helt annat sätt än tidigare” utbrast en deltagare efter en heldag med fokus på rop och kulning. Den där vetskapen av att man kan låta väldigt, väldigt starkt om man vill. Den är himla fin och ger mycket till ens självkänsla och självförtroende. Det är så mycket som händer i kroppen när man hittar luftflödet i kroppen och känner att man har kontroll över sin röst. All info om kommande kurser >>

Augusti bjussar på så mycket fint. En nystart – som egentligen är mer ”nyår” än vad själva nyåret är tycker jag. Lediga veckor har skänkt vila till skillnad från vad julhelgen gör. I alla fall för mig. Jag älskar krispigheten i luften på mornarna. Solen värmer men inte lika hett som i juli. Kvällarna är ljusa, svala. Svampen börjar växa i skogen. Tur att september brukar te sig ungefär likadant!

Dela detta: