Trött i rösten? Här kommer fem tips!

trött kvinna på tåg

Blir du också trött i rösten ibland? Eftersom vi använder våra röster dagligen är det lätt att bli överansträngd. Det kan uppstå heshet, svid i halsen, en känsla av torrhet, trötta och spända muskler. Känner du igen dig? Kanske har du ett arbete där du anstränger din röst dagligen och du har svårt att få tillräckligt med tid för återhämtning. Att vila rösten är det bästa om heshet uppstår. Men det är ju ännu bättre om du kan undvika att bli hes! Därför vill jag ge dig fem konkreta tips på hur du kan förebygga att du blir trött i rösten. Effektiva råd som kan göra stor skillnad!

Under mina verksamma år som sångerska har jag samlat på mig smarta tips jag själv använder för att motverka att jag blir trött i rösten. De hjälper mig att hålla mina röstmuskler och stämband i form. Jag har planterat in dem i min vardag och det är enkla verktyg som du också kan ta till dig för att förstå hur din röst fungerar och hur du kan använda dem till att förebygga trötthet och heshet. Nu åker vi!

person som visar "tyst" med pekfinger framför munnen

Tips 1 – undvik att viska, det gör dig ännu mer trött i rösten!

När du blir trött i rösten är det vanligt att du börjar använda röstmuskulatur och uttryck annorlunda. Genom att prata svagt och viskande försöker du vara snäll mot din röst. Men det har tyvärr motsatt effekt.

För att du ska kunna prata behövs ett tryck underifrån med luft från dina lungor eftersom det är luftflödet som passerar upp genom din hals som får stämbanden att vibrera ihop och ljuda. Det som händer om du pratar försiktigt och viskande är att kraften tas enbart från halsen. Då pratar du utan att ha med dig ett ordentligt luftflöde från lungorna.

Försök istället att använda din normala röstvolym. Din röst mår bäst om du försöker tala som vanligt även om det känns bättre att viska. En läckande och väsande röst tär hårt på stämbanden och ger upphov till heshet.

Händer som håller i en kopp med te

Tips 2 – drick varmt och skippa gärna halstabletten

Drick varm eller rumstempererad vätska. Det är mer välgörande för rösten att dricka varmt även om det ibland är lockande att kyla ner halsen med riktigt kall dryck. Varm dryck motverkar också slembildning. Halstabletter ökar för de allra mesta slembildning. Innehåller tabletterna menthol kan de verka uttorkande på dina slemhinnor vilket kan göra att virus och bakterier lättare får fäste.

Person som blåser eld

Tips 3 – undvik att harkla dig, det kan göra dig hes!

Att harkla sig är slitigt för rösten. Vissa människor harklar sig konstant utan att vara medvetna om det vilket kan ge upphov till heshet. När du harklar dig blir det som en liten storm i din hals och du anstränger både stämband och kringliggande muskler maximalt. Prova istället att dricka om du känner behovet att harkla dig. Och behöver du absolut ”rensa strupen” är det mer skonsamt att hosta. Hosta ordentligt, ta i från magen och öppna munnen. Då tar du hjälp av magens muskler och pressar upp luft genom halsen och får bort det som ligger och irriterar men du anstränger inte hals och stämband på samma hårda sätt som vid harkling.

hand som sträcker sig mot himlen

Tips 4 – bottna i din kropp och motverka att du blir trött i rösten

Känner du dig spänd och trött i rösten utan någon egentlig anledning kan det hända att du talar i ett för ljust tonläge. Prova att lägga ned rösten och tala i ett mörkare läge. Det gör att din röst blir mjukare och då håller den bättre. Andas du dessutom djupare, så att du känner att luften tar plats långt ner i magen, blir din röst tydligare och du hörs bättre. Du aktiverar ditt naturliga stöd och skapar ett jämnt luftflöde som gör att ansatsen i halsen inte blir lika hård. Tänk på att artikulera dina ord väl när du pratar, ta tag om din röst och prova att tala lite långsammare. Låt din röst ta plats!

Vattendroppe i luften

Tips 5 – återfukta dina slemhinnor dagligen

Jag har under flera år sköljt min näsa med saltvatten nästan varje dag. Tipset om att skölja näsan fick jag från en öron-näsa-halsläkare som poängterade hur viktigt det är att återfukta slemhinnorna för att hålla virus och bakterier borta. För det mesta bär jag med mig en sprayflaska koksaltlösning (Renässans)  som jag ”rensar” näsan med dagtid. Jag använder också sesamolja i nässpraysformat (Nozoil) under höst- och vinterhalvåret då luften är torrare.  Detta har verkligen hjälpt mig i min kamp om att försöka undvika förkylningar och infektioner. Mina slemhinnor blir mjuka och behagliga. Jag slipper känna mig torr i näsa och svalg. Så enkelt och så bra!

Här finns ett klipp på YouTube som visar hur enkelt det är att skölja näsan >>

Hoppas att du gillar dessa tips! Jag har tidigare delat med mig av dem i ett av mina nyhetsbrev. Anmäl dig till det du också om du inte redan gjort det. Du fyller enkelt i ditt namn och e-postadress här nedan.

Är du intresserad av att utveckla din röst, hitta ditt luftflöde och få din röst att hålla sig i trim rekommenderar jag dig varmt att gå någon av mina kurser – du hittar aktuella kurser här >>

Vill du ha mer inspiration kring rösthälsa är du välkommen att följa mig på Instagram, här finns jag! >>

Dela detta:

Lämna en kommentar

  +  34  =  40