Fokus på Korröfestivalen

Karin Ericsson Back

För en vecka sedan lämnade jag mitt älskade Smedsta och tog mig med tåg och buss till Korrö – dags för festivalhäng och en tredagars kurs i vokal folkmusik vid Korröfestivalen!

Korrö

Korrö ligger väldigt naturskönt och mitt igenom byn rinner Ronnebyån. Det finns en gammal kvarn, en stor loge och ett gäng andra vackra byggnader. Ett härligt ställe att vara på. Det blir som en egen liten värld att bubbla in sig i.

Alltid när jag ska hålla kurs har jag en plan A som sedan enkelt kan justeras utefter vilka deltagarna är och vilka färdigheter de har. Planen består av olika typer av sånger och arrangemang där jag kan integrera sångteknik och arbeta fram en medveten förståelse för vad vokal folkmusik är. Eftersom jag lär ut min personliga repertoar med allt vad det innebär och allt sker på gehör, så kan man enkelt sammanfatta det med att jag delar med mig av min bild av vokal folkmusik, vad det är och betyder för mig.

Redan vid de första ljudande tonerna med mina 23 kursdeltagare förstod jag att detta skulle bli riktigt bra. Svårt att förklara vad det egentligen var som gjorde att jag kände så. Jag tror det handlade om det gemensamma fokuset i rummet. Alla var öppna, nyfikna, kanske lite nervösa men ändå med översvallande positiv energi. Vi lyckades samlas runt att vara tillåtande mot oss själva och varandra och se kursen som ett utforskande. Försöka lägga prestation och krav på hyllan.

Vi sjöng en massa olika sånger, provade på kulning och lockrop, improviserade runt borduntoner och lekte fram flerstämighet på olika sätt. I pauserna diskuterades kulturpolitik, sociala medier, sångideal, röstyoga, meditation m.m. Inte konstigt att det kändes lite sorgligt att skiljas åt efter våra tre dagar tillsammans. När jag sjunger så fokuserat och intensivt hamnar jag i nån slags självgungning – det är som att energiflödet i mig fortsätter fastän jag försöker stänga av. Idag är första dagen jag riktigt känner att jag landat. Tre dagars landningstid alltså!

Mia Marin backstage

Jag var inte bara kursledare på Korrö utan delade också en konserttimme på tisdagskvällen med Mia Marin (fiol) – på bilden ovan är hon backstage – och Kristofer Pettersson (nyckelharpa). Jag sjöng tillsammans med min loop-pedal. Väldigt kul! Fick fin-fin publikrespons, ni vet när applåderna liksom aldrig tar slut… <3 Och så himla härligt att få dela konsert med Mia och Kristofer som jag pluggade tillsammans med vid KMH för typ 100 år sedan! Vi bjussade i avslutningen på en helt improviserad version av Gärdebylåten. Ho-ho! Grattis till dig som var där och hörde. Något liknande kommer aldrig ske igen! 😀

Tack Korröfestivalen och Anders Smedenmark för att ni bjöd in mig till att hålla kurs och konsert! Tack alla ni som sjöng tillsammans med mig på min kurs, det kändes så speciellt och innerligt fint. Tack alla vänner, kollegor, nya och gamla bekantskaper som strömmande till och från under dagarna i Korrö och bidrog till härliga skratt, känsliga tårar och intressanta diskussioner. Ni gör livet mer värt.

Svaljöns stugby Öland

Nu är jag på Öland tillsammans med min familj. Vi ska hänga här i en vecka, har hyrt ett hus och lever just nu strandliv pga rådande värmebölja. Trollskogen, Paradisverkstan, Långe Jan och Erik får vänta tills temperaturen blir mer human.

Har du några bra tips om vad man kan göra/se/uppleva på Öland? Kommentera gärna eller hör av dig under kontakt.
Hoppas att du har det fint i sommaren, tjing!

Dela detta:

5 svar på ”Fokus på Korröfestivalen”

 1. Ajedi!
  Här är en som inte landat än! Gammelkäringar, getter, vantar och kärlekskval följer mig vart jag går. Och vilken tur att jag leder en Introduktionskurs för nyanlända som med överseende leenden och tillkämpad entusiasm fått utstå mina framträdanden sedan igår morse. Energin måste ju bara ut ur kroppen!
  Tusen tack du underbara Karin för allt du gav under tre magiska dagar på Korrö. Vokalkursen har gjort underverk med min röst. Och tack alla kursvänner för gemenskapen, värmen, glädjen, skratten och alla danser på härliga Korröfestivalen 🙂

  Svara
  • Birgitta – så härligt att höra! Det är det finaste, när mina kurser ger energi och stärker röster, mitt i prick med vad jag önskar. Och vad underbart att de nyanlända du träffar får ta del av din energi och karisma! <3

   Svara
 2. Hej Karin!
  Jag håller fullständigt med om din beskrivning av den positiva stämningen i sånggruppen! Det jag kommer att minnas (förutom sångerna, trallarna och lockropen) är alla leenden. Inte småleenden, utan breda leenden. ????

  Måste också säga att jag tycker att det var så himla bra att du inte bad oss att presentera oss, och inte bara av anledningen att det skulle stjäla en massa tid. Precis som du skriver fanns det säkert en hel del nervositet i rummet, särskilt första dagen, och en presentation av exempelvis sånglig bakgrund hade lätt kunnat förstärka den nervositeten och/eller krav och förväntan på deltagarna. Nu var det bara direkt fokus på gemensam sång. Befriande tycker jag.

  Svara
  • Annika!
   Vad intressant att höra dina upplevelser, tack för att du delar med dig! Jag har provat många olika ingångar till uppstarter av kurser och allt som oftast är det ”opresentation” som fungerar bäst.

   Svara

Lämna en kommentar

  −  3  =  1