Recept på sötpotatisgnocchi

I onsdags sydde jag ihop sötpotatisgnocchi till la familia här hemma. Det blev så gott! Inte första gången jag gör det men det var ett tag sedan och vi hade nog alla glömt bort vilken trevlig maträtt det är, både att tillaga och äta. 

Att göra gnocchi från grunden ger mig samma upplevelse som att baka paj. Det finns en slags inneboende omhuldande känsla i att göra en deg, forma den med händerna och tillaga den med precision. Enkel, god och mättande mat som de flesta gillar. Och så tanken på att det går att variera tillbehören som man vill. Som man kan göra med paj. Det går att stoppa i vad som helst i pajskalet. Gnocchi går att kombinera ihop med en massa andra tillbehör.

Någonstans i gömmorna har jag ett originalrecept men eftersom jag inmundigar mestadels glutenfri kost så har jag modifierat det för att passa mig. Om du använder vetemjöl istället kan du ta det rakt av motsvarande mjölmängd i receptet nedan och hoppa över fibehusk. Jag går mycket på känn – speciellt när det gäller att få till konsistensen på degen, det kan behövas extra mjöl vid utbakning. Hursomhelst – här kommer det som hände i mitt kök i onsdags!

Sötpotatisgnocchi

SÖTPOTATISGNOCCHI glutenfri variant
Typ 3 port – om man äter lite andra tillbehör utöver gnocchi.

1 ägg
1,5 dl rismjöl
1,5 dl majsmjöl
1 msk fiberhusk
ca 350 gr sötpotatis
Salt, peppar (jag brukar inte salta/peppra i degen utan när jag steker upp gnocchin i panna)

Skala sötpotatisen och tärna den i cm-stora tärningar. Koka upp en kastull med vatten, ha i salt och sötpotatis. Den kokar sig mjuk på runt 5 min!

Blanda ihop mjöl+fiberhusk. Lägg hälften av mjölblandningen på en bänkskiva och pressa sötpotatisen över. Gör en liten hålighet i den pressade potatisen och knäck i ägget. Strö över resten av mjölet och knåda ihop till en deg. Jag använde en degskrapa som jag ”hackade” ihop allt med innan jag gick loss med händerna. Om det känns klibbigt – ta mer majsmjöl.

Koka upp saltat vatten i en kastrull. Forma degen till avlånga rullar, tänk tumtjocka. Dela sedan upp i ca 1 cm långa bitar. Fint om de är lite olika i storlek tycker jag, ger en rustikt skön känsla. Lägg ner ett gäng gnocchi i taget och låt koka runt 2-3 min, de flyter upp till ytan när de är klara. Smart att lyfta upp med en hålslev när de är färdigkokta.

Hit funkar utmärkt att förbereda om man inte vill äta gnocchin på en gång. För att bli riktigt goda behöver de gå ner i en stekpanna med lite schysst olja (kokos eller oliv föredrar jag) eller smör innan de serveras.

Sen funkar det att äta i princip vad som helst till – så himla smart! Jag gjorde en valnötspesto och sen hade vi grödor från våra egna odlingar till, det var himmelskt. Stekt svamp, spenat, grönkål, bacon, lax, grillad kyckling eller bara hyvla över stora flagor parmesan och lite extra svartpeppar och olja – som sagt, bara fantasin sätter gränser här.
Lycka till med gnocchiskapandet, hoppas du får det kul och gott!

Dela detta:

Lämna en kommentar

  +  13  =  19