Lunchbok och solflöjt

ingvar kamprad

Jag har infört en ny grej när jag lunchar hemma – LUNCHBOKEN! Supertrevligt initiativ som jag själv hittat på! 😉 Jag läser helt enkelt i en bok när jag intar min mitt-på-dagen-måltid. Har precis avslutat Anders Ströms bok ”Fenomenet Ingvar Kamprad – en bok om hans liv”. Anders Ström skriver så himla bra tycker jag. Boken innehåller mycket fakta men är levande och det vilar någon slags poetisk känsla över språket som tilltalar mig. Skön rytm. Perfekt lunchbok skulle jag säga, väldigt intressant men ändå inte den där bladvändaren som gör att man inte kan sluta läsa, risk att lunchrasten drar ut på tiden då…

När jag och familjen var på IKEA senast droppade jag en massa fakta och anekdoter bl.a om hur IKEAs ta-själv-lager uppstod. Ett väldigt spännande företag att läsa om och inspireras av. IKEAs tillkomst och det sätt Ingvar byggt upp och utvecklat företaget på är bara så imponerande.
Läs mer om boken här >>

bo setterlind solflöjt

Idag grabbade jag tag i Bo Setterlind innan jag lämnade min studio för lunchbreak – samlingen Stryk molnet från din panna. Jo tack Bo, det behövs både titt som tätt.

Jag har gillat Bo Setterlind så länge jag kan minnas. Upptäckte honom när jag som liten läste dödsannonser i Falu Kuriren hemma i Rättvik. Jag läste och tårarna trillade. Lyckan när jag fattade att det gick att sjunga nästan alla dikter – de var ju också sånger!

Faktiskt var alla dessa dödsannonser med sina vackra dikter och hälsningar inkörsporten till mitt intresse för visor och folkmusik. Det melankoliska och vackra talade till mitt lilla hjärta, gjorde avtryck och stannade kvar. Idag, när solen har silat sig in genom alla fönster och värmt upp både mitt hus och mina fötter fastande jag för denna lilla pärla till dikt:

En liten flöjt har vaknat,
den börjar dagen med en dans.

Jag gläds åt rytmen som ett barn
och nynnar som om ondska inte fanns.

Vad det är skönt att leva, när ej endast törnen
men också toner smyckar livet.

Solen var extra närvarande idag och jag har också känt den där sköna känslan av att musiken smyckar mitt liv igen, efter alla törnar som jag gått på. Tonerna föll genom improvisation på plats under inspelningen så detta är alltså musik under utveckling, ett första utkast, ingen färdig sång. Men jag vill ändå dela med mig av den. För slår den an något hos mig slår den med allra största säkerhet an hos någon annan.

Bo Setterlind står för orden och jag för tonerna. Jag sjunger och kompar mig själv på min hang (hand pan).

karin ericsson back

Hej då solen, tack för idag och tack för fräknarna.

Dela detta:

Lämna en kommentar

20  −  18  =